Home » , , » Fényképek extra védelme a Facebookon

Fényképek extra védelme a Facebookon

Written By Fidel Benitez on 2012. augusztus 21., kedd | 6:03

A McAfee egy olyan webes eszköz kifejlesztésén dolgozik, amely az eddigieknél nagyobb védelmet fog biztosítani a Facebookon publikált fényképek számára.

Fényképek extra védelme a Facebookon
McAfee Social Protection

A közösségépítőkön megosztott tartalmak nem megfelelő módon történő publikálása sok kellemetlenséget okozhat a felhasználók számára. Ha ugyanis például egy fénykép rossz kezekbe kerül, akkor azzal könnyedén vissza lehet élni. Nyilvánvalóan a Facebook fejlesztői és üzemeltetői is tisztában voltak mindezzel, ezért folyamatosan újabb és újabb biztonsági lehetőségeket építettek be a rendszerbe annak érdekében, hogy a megosztott tartalmakkal összefüggő jogosultságokat minél pontosabban lehessen szabályozni. A közösségépítőn jelenleg is lehet bizonyos szinten állítani, hogy egy-egy fényképhez kik férhetnek hozzá, azonban a McAfee szerint ezek a lehetőségek önmagukban még nem oldanak meg minden problémát. Ezért a biztonsági cég egy új megoldás kifejlesztésébe fogott.

A McAfee Social Protection névre hallgató eszköz bizonyos értelemben egy DRM-megoldásként funkcionál, és védi a fényképeket a jogosulatlan felhasználástól. Tulajdonképpen egy böngészőbővítményről van szó, amelynek feltelepítését követően a felhasználónak lehetősége nyílik arra, hogy a fényképeit extra védelemmel lássa el. Ennek során meghatározhatja, hogy a képek megtekintésére pontosan kik jogosultak, majd a McAfee plugin egy "kódolással" látja el a képfájlokat. Miután ez megtörténik, a fényképek a Social Protection kiegészítő valamint megfelelő jogosultságok hiányában elmosódottan lesznek láthatók az interneten. Az elmosódás mértéke olyan nagyságú, hogy a fényképeken szereplő személyeket nem lehet felismerni. Mindez azt jelenti, hogy ha egy felhasználó meg szeretne osztani a közeli ismerőseivel egy fényképet, és azt védelemmel kívánja ellátni, akkor az ismerőseinek is fel kell telepíteniük a McAfee kiegészítőjét.

A biztonsági cég úgy látja, hogy az új biztonsági bővítményre azért is szükség van, mert a rossz kezekbe került fényképekkel nemcsak online környezetben lehet visszaélni, hanem azok kinyomtatásával a való világban is. Ráadásul úgy, hogy ebből a kép tulajdonosa mit sem sejt. Ezért a cég az új eszközt úgy tervezte meg, hogy az az illetéktelen másolás, nyomtatás és megosztás ellen is védelmet biztosítson. A McAfee szerint a bővítmény a képernyőkép (print screen) készítést is tiltja.

A Social Protection bővítmény jelenleg még fejlesztés alatt áll, és legkorábban ősszel válhat elérhetővé az első, stabil kiadása. A McAfee ígérete szerint akkora az Internet Explorer, a Firefox és a Chrome böngészőkhöz is el fog készülni a megfelelő kiegészítő. Azonban az könnyen elképzelhető, hogy a Mac OS X valamint az iOS kompatibilis kiadásra az év végéig várni kell.

0 comments:

Like us on Facebook
Follow us on Twitter
Recommend us on Google Plus
Subscribe me on RSS