Home » , » Átformálta a bűnözést az internet

Átformálta a bűnözést az internet

Written By Fidel Benitez on 2011. január 22., szombat | 0:14

Az internet térhódításával a számítógépes bűnözés előtt is új lehetőségek nyíltak, ami végül a bűnelkövetés arculatának megváltozásához vezetett.

Átformálta a bűnözést az internet

Átformálta a bűnözést az internet


Az internet felhasználói számára az elmúlt évtized az online fejlődés izgalmas időszaka volt, ami új kommunikációs, információmegosztási és üzleti lehetőségek megjelenését hozta magával. Ám ezzel egyidejűleg a számítógépes bűnözés is felvirágzott, évi kétszámjegyű növekedése több százmillió dolláros kárt okozott a fogyasztóknak. A McAfee legfrissebb, „A számítógépes bűnözés évtizede” című jelentése az elmúlt évtized bűnözői taktikáit és online veszélyeit vizsgálta, melyek radikálisan megváltoztatták a bűnelkövetés arculatát.

„A számítógépes bűnözés korunk egyik leggyorsabban fejlődő és legjövedelmezőbb iparága” – mondta Dave Marcus, a McAfee Labs kutatólaboratórium biztonsági kutatásokért felelős igazgatója. „Megfigyelhettük, ahogyan a 2000-es I Love You féregtől a mai, közösségi oldalakon terjedő veszélyekig a bűnözők és taktikáik egyre kifinomultabbá váltak. A felvágásból elkövetett rombolás ideje lejárt, manapság a fő cél a pénzkeresés és persze a lebukás elkerülése” – tette hozzá Marcus. Az elmúlt tíz évben az internethasználat robbanásszerűen elterjedt. Az e-kereskedelmi oldalak és a bevételi lehetőségek számának megugrásával az internet ellenállhatatlanul vonzó pénzforrássá vált a bűnözők számára is.

A legelterjedtebb, korszakhatárokat jelző vírusok


1. „I LOVE YOU” féreg – becsült kár: 15 milliárd dollár
A kártevő által megfertőzött e-mailek címsoráról elnevezett féreg felhasználók millió számára volt „ellenállhatatlan”, akik megnyitották a leveleket, és letöltötték a „szerelmes levélhez” mellékelt fájlt valamint azzal együtt a kártékony kódot is. A számítógépek leállása és megtisztítása többmilliárd dolláros költséget okozott a vállalatoknak, kormányhivataloknak.

2. A MyDoom tömeges fertőzése – becsült kár: 38 milliárd dollár
Ez a gyorsterjedésű féreg 2004-ben indított támadást, és vezeti a McAfee károkozás mértéke szerinti toplistáját. A fertőzés miatt küldött hatalmas mennyiségű spam miatt a globális internetelérés sebessége 10 százalékkal, egyes oldalak elérése akár 50 százalékkal csappant meg, ami az eladások és a termelékenység csökkenésével többmilliárd dolláros kárt okozott.

3. A Conficker rombolása – becsült kár: 9,1 milliárd dollár
A 2007-ben felbukkant féreg számítógépek millióit fertőzte meg, és a listán szereplő előző két vírushoz képest továbblépést jelentett a professzionális bűnözés felé.

A legnagyobb átverések


A hamis vírusirtó szoftverek az elmúlt évek egyik legalattomosabb, ugyanakkor legsikeresebb átverésének bizonyultak. A csalók a felhasználók félelmére alapozva kínálnak „védelmi” szoftvereket a biztonsági kockázatok kiküszöböléséhez. Ha az áldozat beleegyezik a vásárlásba, akkor további kártékony programok kerülhetnek a számítógépére, és a hitelkártyájának adatai is illetéktelen kezekbe jutnak.

Továbbra is komoly károkat okoz az adathalászat, azaz a személyes adatok trükkös megszerzése. Ez az egyik legelterjedtebb online veszély, amely weblapok, spamek, azonnali üzenetküldő szoftverek, illetve közösségi oldalak révén egyaránt jelen van. Az elmúlt években elszaporodtak a hamis weboldalak, amelyek egy valódi szolgáltatás másolatai. A hamis banki oldalak, árverések vagy webshopok célja hitelkártya-információk és személyes adatok megszerzése.

A közösségépítés kerül a középpontba


A jövőben a McAfee kutatói a közösségi hálózatokon megfigyelhető átverések és trükkök további szaporodására számítanak. Az ilyen kísérletek várhatóan egyre kifinomultabbak és személyesebbek lesznek, különösen, ha a felhasználók továbbra is nagymennyiségű adatot tesznek közzé magukról.

0 comments:

Like us on Facebook
Follow us on Twitter
Recommend us on Google Plus
Subscribe me on RSS