Home » » Erősebben tömörít az új MPEG HD

Erősebben tömörít az új MPEG HD

Written By Fidel Benitez on 2012. augusztus 21., kedd | 1:39

A jövőben tovább csökkenhet a videók mérete, ugyanis a Moving Picture Experts Group (MPEG) nyilvánosságra hozta az új High Efficiency Video Coding (HEVC) szabvány tervezetét.

Erősebben tömörít az új MPEG HD

Az MPEG csoport 450 távközlési, számítástechnikai, televíziós és szórakoztató elektronikai szakembert tömörít. Az ITWire szerint. az MPEG tagjai már júliusban kidolgozták a HEVC specifikációit, azonban azokat csak most - a legutóbbi stockholmi találkozó után - hozták nyilvánosságra. A H.265-ként és MPEG-H Part 2-ként is ismert HEVC jelentős mértékben csökkentheti a videók méretét. Per Fröjdh, a svéd delegáció vezetője és a stockholmi találkozó szervezője elmondta, hogy a High Efficiency Video Coding óriási hatással lehet a teljes iparra, mivel a segítségével jelentősen lecsökkenthető a videojelek továbbításához szükséges sávszélesség. "Mindez azt jelenti, hogy a bitrátát megfelezhetjük és ennek ellenére ugyanolyan képminőséget kapunk. Másképp fogalmazva: a meglévő sávszélesség mellett is megduplázhatjuk a televíziós csatornák számát" - tette hozzá a szakember.

A sávszélesség felezése elsősorban a mobil szolgáltatók számára jelenthet jó hírt, mivel a videók jelentős mértékben leterhelik a meglévő hálózatokat és az infrastruktúra fejlesztése rendkívül költséges. Fröjdh az Ericsson Research cég munkatársa, ő a vizuális technológiákért felelős menedzser, így pontosan tisztában van azzal hogy mekkora segítséget jelenthet a HEVC. A szakember közölte, hogy már most is a videók teszik ki a továbbított adatmennyiség nagy részét és 2015-re ez az arány elérheti a 90 százalékot. A High Efficiency Video Coding és az azt támogató eszközök, illetve szoftverek leghamarabb jövőre jelenhetnek meg. A HEVC először a mobil platformokon bukkanhat fel.

Fröjdh csapata és az MPEG munkatársai dolgoznak egy új 3D-s videotömörítési formátumon is, ami lehetővé tenné a különleges szemüveg nélkül is használható 3D-s videorendszerek megjelenését és elterjedését. A technológia 2014-ben jelenhet meg.

0 comments:

Like us on Facebook
Follow us on Twitter
Recommend us on Google Plus
Subscribe me on RSS